Borzsa-havasok túrafelhívás

Kedves Hazajárók!
Az alábbiakban olvashatjátok felhívásunkat a következő túránkra. Tartsatok velünk :)

Úticél: Borzsa-havasok, Sztoj (Asztag) csúcs (1681 m);
Időpont: 2020. július 5. (vasárnap);
Utazás formája: a megszigorított karanténra tekintettel, ismét telekocsi formában utazunk saját autókkal.
Találkozó: Beregszászban a Silverland bevásárlóház parkolójában 07:00-kor;
Indulás: a közös indulás a parkolóból 07.15-kor lesz, senki ne késsen mert nem szeretnénk kifutni az időből, így nincs lehetőségünk várni.
Útvonal: Beregszász - Munkács - Fülöpfalva, Sipot-vízesés (Пилипець);
Túratáv: A beregszászi parkolótól oda-vissza kb. 230 km autóval, gyalogtúra 18 km (oda-vissza);
Szintemelkedés: 1010 m vagy 650 m; Lehetőség lesz felvonó használatára (140 UAH/fő) ami 1200 m-ig felvisz. Ebben az esetben a Gemba nevű csúcs (1498 m) felől közelítjük meg a Sztojt.
Terepviszony: a túra első 10 %-a erdős szakaszon vezet keresztűl, aztán kb újabb 10% bokros cserjés szakasz, a kirándulás 80%-a viszont kitaposott ösvényen keresztűl vezet áfonya bokrok és füves havasi rétek mellett;
Létszám: a járványügyi korlátozások betartása mellett, tekintettel arra, hogy a szociális távolságtartás a túra alatt biztosítható, nincs felső korlát. Ugyanakkor ha nagy érdeklődés mutatkozik a kirándulás iránt előfordulhat, hogy két csopatban valósítjuk meg. 
Időjárás: a hegyekben mindíg szeszélyes ezért egy hosszabb túrára az extrém esetektől eltekintve, mindenre fel kell készülni. A délelőtti órákban ismét jó idő várható, ám délután az eső a jelenlegi prognózis szerint egy kicsit megáztathatja a túrázó csapatot.
Öltözék: réteges legyen, dél környékén meleg lesz, utánna viszont számítani kell rá, hogy elázunk, mindenképpen legyen esőköpeny és baseball sapka, illetve egy könnyű váltás ruhát is érdemes oda pakolni, ha leérünk a hegyről át tudjunk öltözni.
Étkezés: egyénileg oldja meg mindenki, ha reggelizel otthon, igazából csak egy ebédrevalót kell hoznod, vacsorára mindenbizonnyal hazaérünk. Érdemes szénhidrát tartalmú ételt hozni, 1-2 szendvics, csoki, esetleg gyümölcs, illetve a szükségletednek megfelelő mennyiségű folyadék (javasolt szénsav mentes víz vagy üdítő) min. 1,5-2 L. Forrás nem lesz a közelben így nem tudjuk a folyadékveszteséget pótolni.
Költségek: legutóbbi túránkon jeleztük, hogy egy jelképes hozzájárulási díj lenne ezentúl, melyből a jövőben évente egy alkalommal igyekszünk szervezni egy Kárpát-medencén belüli (pl.: Erdélyi vagy Felvidéki túrát). Ebből kifolyólag a Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagjainak 50 UAH/fő, azoknak akik nem tagjai az egyletnek 100 UAH/fő lenne a túra illetéke. Ezen kívűl az utazást igyekezzetek magatoknak megszervezni teletaxi formában és elosztani egymás között a költségeket. Amennyiben igénybe vesszük a felvonót 140 UAH/fő.
Egyéb: a Róna-havason megtapasztaltuk, hogy akár 20 perc alatt is le lehet égni, ez fokozottan érvényes lesz a Borzsa-havasokra is. Javasoljuk, hogy hozz magaddal naptejet. A 18 km-es túra során relatív rövid ideig leszünk árnyékban így a napszúrás elkerülése végett okvetlen hozz magaddal sapkát. Az esőkabát se maradjon otthon mert számítanunk kell az esőre. Esernyő nem jó, mert a hegy gerincén akár 60-90 km-es szél is lehet, amiben egy percig sem marad meg az esernyő. Érdemes egy váltó ruhát és egy váltó cipőt hozni, ha elázunk legyen mit átvenni. Ha allergiás vagy valamire, gondoskodj a megfelelő gyógyszerről. Javasolt a kálcium, esetleg sebtapasz, fertőtlenítő szer... Igény szerint javasolt a napszemüveg.
Fontos: a túrán mindenki saját felelőségére vesz részt. Sem az értéktárgyakért sem a személyi sérülésekért, felelősséget nem vállalunk! A hatályos karantén intézkedések miatt legyen mindenkinél egészségügyi maszk. Emellett fényképes igazolvány (paszport vagy útlevél esetleg jogosítvány) is legyen mindenkinél, mert út közben a vereckei posztnál igazoltathatnak.

Az alábbi fényképeken a várható terepviszonyokat láthatjátok:









A Hazajárók Borzsa-havasokon készült epizódját itt tudjátok megtekinteni:


Ha jelentkezni szeretnél a túrára kattints ide.

A beérkezett jelentkezésed ide kattintva tudod leellenőrizni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések